Platform

Wilt u zich aanmelden als gebruiker van het platform, vraag dan via dit formulier een account aan.

Nieuw wachtwoord
Nieuw account aanvragen

Goededoelenloterij en Boerenkaas immaterieel erfgoed

Goededoelenloterij en Boerenkaas kunnen op de Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst worden

De Nationale  Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is uitgebreid met twee nieuwe tradities: de Goededoelenloterij en het ambacht van Boerenkaas maken. Dit maakt Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, vandaag bekend.

De inventaris vloeit voort uit het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende. Hierdoor kwam er een nieuwe tak van erfgoed bij: de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Vandaag worden er twee nieuwe tradities op de inventaris geplaatst. In totaal staan er nu 121 tradities op de inventaris.

De Goededoelenloterij wortelt in een lange traditie van het verkopen van loten om geld in te zamelen voor een goed doel. In 1729 vond de eerste ‘Generaliteitsloterij’ plaats om geld in te zamelen voor het algemeen belang, zoals de bestrijding van de pest. Meespelen met een loterij om te winnen en tegelijketrijd geld geven voor een betere wereld, het mes snijdt aan twee kanten. Goede Doelen Nederland, de brancheorganisatie van de erkende goede doelen, heeft de goededoelenloterij voorgedragen voor plaatsing op de inventaris. Goede Doelen Nederland hecht grote waarde aan het overdragen van deze traditie aan volgende generaties, omdat goede doelenloterijen al dezennia lang zorgen voor het verbinden van burgers met maatschappelijke doelen.

De grootste goededoelenloterijen in Nederland zijn de Nationale Postcodeloterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. Zij zamelen geld in door de helft van ieder verkocht lot aan goede doelen in verschillende sectoren te geven. Andere voorbeelden zijn de Jantje Beton Loterij, de Grote Clubactie en de Zonnebloemloterij.

Alle boerenkaasmakers hebben zich verenigd om de plaatsing van hun traditie op de Inventaris Immaterieel Erfgoed van de grond te krijgen. En met succes. Zij zien hun leven en werk niet alleen als iets wat ze al lang doen, maar juist ook als iets dat ze dóór willen geven. Daar willen zij zich gezamenlijk voor inzetten en daarom vragen zij plaatsing aan. Het gaat om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar. Met de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid wordt een goede stap gezet in het eigentijds en levend houden van het boerenkaas maken.

Immaterieel erfgoed zijn tradities die wij van onze (groot)ouders hebben overgenomen. Het zit in de harten en hoofden (en soms handen) van mensen en het leeft, het is dynamisch en past zich aan de tijd aan. Elke volgende generatie geeft de traditie op eigen manier vorm waardoor die steeds ontwikkelt. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert in opdracht van het Ministerie van OCW het verdrag in Nederland uit.

 

Foto en video