Vacature — Onderzoeksstage Vergroening van de stad

Wij zoeken een stagiair binnen de onderzoekslijn ‘Vergroening van de Stad’.

Amateurtuinen in Alkmaar

Moestuinen, volkstuinen, boerenmarkten, guerilla gardening, botanisch stoepkrijten, tegelwippen, geveltuinen, daktuinen, plantenbibliotheken, groene daken, stek ruilkasten – het is maar een greep uit de activiteiten die mensen ondernemen om hun stedelijke omgeving te vergroenen. KIEN wil graag meer zicht krijgen op deze activiteiten, op hoe ze bijdragen aan een gevoel van verbondenheid met de natuur, en op mogelijk interactie met wet- en regelgeving. We nodigen je daarom uit voor een onderzoeksstage waarin je dit thema verkent, en waarin je uiteindelijk aanbevelingen doet voor vervolgonderzoek.

Je krijgt van ons de ruimte om een eigen onderzoeksvraag te formuleren. Je kunt je bijvoorbeeld in een specifieke casus of activiteit verdiepen, en die contextualiseren in huidige maatschappelijke debatten en/of protestbewegingen over duurzaamheid. Een andere aanpak kan zijn dat je de opkomst van groene initiatieven in algemene zin analyseert, aandacht schenkt aan het politieke karakter ervan, of aan hoe zulke initiatieven vaak een bredere maatschappelijke ambitie hebben, en langs die weg reflecteert op wrijving of ongelijkheden in de samenleving. Dit zijn maar enkele suggesties, de mogelijkheden zijn legio. Wel vragen we van je dat jouw plan aansluit bij de Kennisagenda van onze afdeling, en onze algemene benadering van het thema Immaterieel Erfgoed & Ecologische Duurzaamheid (waarover je hier meer kunt lezen). Daarnaast vinden we het van belang dat je kwalitatieve onderzoeksmethoden inzet om jouw vraag te beantwoorden.

Wanneer je onze ideale stagiair(e) bent?

• Je volgt een opleiding in een relevante richting (erfgoedstudies, antropologie, sociologie, ecologie, etc.) en hebt affiniteit met onderzoek
  • De stage past in het curriculum van je opleiding, en wordt ook begeleid vanuit de onderwijsinstelling waar je aan verbonden bent
  • Je sluit je stage af met een scriptie, rapport of ander relevant eindproduct zoals een podcast, een korte documentaire of een ander medium (in afstemming met de voorwaarden van jouw opleiding)

Praktische informatie:

• Stageperiode: februari – april 2024 (in overleg andere periode mogelijk)
  • Inzet: 24 – 32 uur per week
  • Gesprekken: woensdag 17 januari, op locatie of online

Wat krijg je van ons?

Je gaat stage lopen op een unieke en uitdagende werkplek. Je krijgt de kans om je eigen ideeën en creativiteit in te brengen en we bieden je de ruimte om te ontwikkelen en te groeien. Maar daarnaast hebben we je nog meer te bieden:

• Stagevergoeding volgens de richtlijnen van het Nederlands Openluchtmuseum, waar het Kenniscentrum is ondergebracht (geen reiskostenvergoeding)
  • Stagebegeleiding door de wetenschappelijk medewerkers van KIEN
  • We verwachten je wekelijks op ons kantoor in Arnhem
  • Jij en je (inwonende) familieleden mogen gratis het museum bezoeken, ook tijdens evenementen. Daarnaast krijg je korting in onze horeca en museumwinkel.
  • Ook mag jij gratis onze buren, Burgers’ Zoo, bezoeken.
  • We vragen je om een VOG aan te vragen. De kosten vergoeden we volledig.