Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid

De Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid bestaat uit vormen van immaterieel erfgoed die de diversiteit aan immaterieel erfgoed laten zien en die bijdragen aan bewustwording van het belang ervan. Je kunt het vergelijken met de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, maar dan de wereldwijde variant.

De Representatieve Lijst is de meest bekende lijst van dit UNESCO Verdrag. Nederland schreef in 2017 het ambacht van molenaar op wind- en watermolens in als eerste Nederlandse vorm van immaterieel erfgoed op deze lijst. Bekende voorbeelden uit België zijn het Carnaval in Binche en de biercultuur in België.

Inmiddels zijn op deze lijst ruim vierhonderd elementen van immaterieel erfgoed ingeschreven, uit alle delen van de wereld.

Criteria:

• Het is immaterieel erfgoed, zoals omschreven in het Verdrag
  • De plaatsing draagt bij aan het zichtbaar maken van de diversiteit van immaterieel erfgoed wereldwijd
  • Er zijn borgingsacties
  • De gemeenschap is actief betrokken bij de uitvoering van het borgingsplan
  • Voor Nederland: Het immaterieel erfgoed is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland