Het Platform

Doorzoek het kennisplatform
 

Uw profiel
 

Introductie afsluiten

Hoerenhondjes in Friesland

Tot de collectie van het Fries Scheepvaart Museum behoort een grote verzameling zeemanssouvenirs. Friese zeelieden, die vooral actief waren in de kustvaart, namen voor hun geliefden thuis meestal enkele prachtige souvenirs mee. In Engeland kochten ze vaak souvenirs van aardewerk. Zeer geliefd waren de keramische beeldjes van honden, die in Staffordshire werden geproduceerd. Bemanning van de Hegemer palingaken die op Londen voeren namen ze mee, maar ook Harlinger zeelieden, die zuivel exporteerden naar Engeland. Noordfriese vissers, die op de Waddenzee weinig meer vingen en daarom voeren op Vlaardingse loggers, namen de hondenbeeldjes mee van de Shetlandeilanden. Zo zijn ze bij honderden terecht gekomen in Friese interieurs.

"Hoerenhondjes" worden ze ook wel genoemd, omdat de stand van de honden, die voor het raam werden neergezet, de beschikbaarheid van de dames van lichte zeden aan zou geven. Een mooi verhaal, maar of al die hondenbeeldjes allemaal op deze manier hebben gefunctioneerd, is maar zeer de vraag. Duidelijk is wel dat de beeldjes zeer geliefd waren. Bij veel zeelieden en schippers stonden ze op de schoorsteenmantel of in de roef.

De wat kitscherige hondenbeeldjes inspireerden kunstenares Eline Janssens tot het maken van nieuwe hondenbeelden. Ze liet ze beschilderen door collega-kunstenaars en door Friese ambachtslieden en volkskunstenaars. Ook zijn er honderden kartonnen hondjes naar scholen gegaan, waar ze met veel fantasie door kinderen zijn versierd. Zelfs de expositiekasten in de tentoonstellingsruimte zijn van karton gemaakt; helemaal in stijl naar een cartoonachtig ontwerp van Eline Janssens. 

Ik wou dat ik twee hondjes was - tentoonstelling 28 januari - 4 juni 2017 / in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

Reacties

  • Geen reacties

Foto en video

Locatie