Passie, jongeren en immaterieel erfgoed

De jongeren die in dit boek aan het woord komen, maken u graag deelgenoot van hun passie voor hun immaterieel erfgoed. Het boek laat zien dat veel jonge mensen zich met hart en ziel inzetten voor hun traditie en ook dat zij moderne jonge mensen zijn, die midden in het leven staan. Vaak noemen zij de saamhorigheid, de gezelligheid en het samenwerken als hoogtepunten. Tradities verbinden mensen.

Bij de bloemencorso’s en het draaksteken zijn hele dorpen betrokken. Samen zetten de inwoners zich in om iets heel moois tot stand te brengen. Van jong tot oud doet mee. Dat maakt zo’n traditie tot een terugkerend hoogtepunt. De Queen van het zomercarnaval wordt helemaal gelukkig van het samen dansen. De deelnemers aan de Varsity ontmoeten niet zelden hun partner bij het roeien. De winnaar van het mestworstrennen is zijn hele leven lang een held in Boxmeer. Meer dan veertig tradities komen aan bod. Van bloemencorso’s tot de poaskearls van Ootmarsum en van carbid schieten tot klompen maken. Als er één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat tradities leven, ook en vooral bij jongeren.

Passie, immaterieel erfgoed en jongeren (2015)

Gouden Handen

In een tijd die hecht aan natuurlijk, eerlijk en authentiek is er sprake van een groeiende waardering voor het ambacht. Bij ambachten gaat het om met zorg gemaakte producten uit natuurlijke grondstoffen, waarin de hand van de meester is te herkennen. Een tijd lang heeft de slimheid van het hoofd de overhand gehad op de slimheid van de handen. De laatste tijd is een kentering zichtbaar, mede dankzij het UNESCO Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed, dat Nederland in 2012 ondertekend heeft. Eén van de aandachtspunten van dat verdrag is het ambacht, vooral de eeuwenoude kennis en vaardigheden die nodig zijn om het uit te oefenen.

Om het ambacht de aandacht te geven die het verdient, zijn 2012 en 2013 door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) uitgeroepen tot de Jaren van het Ambacht. De uitgave van het boek Gouden Handen is één van de activiteiten in dat kader. Dit boek biedt een overzicht van de creatieve ambachten in Nederland. U kunt daarin kennis maken met de passie van de ambachtsmensen. Van plateelschilder tot kantklosser, van angisabinder tot smid, de meest uiteenlopende ambachten komen voorbij, en dit is nog maar een greep uit alle ambachten die in Nederland bestaan. De ambachtslieden die geportretteerd worden variëren van professionele beoefenaars tot fanatieke liefhebbers. Allen hebben zich met veel geduld en doorzettingsvermogen de kennis en vaardigheden met hoofd en handen eigen gemaakt om te worden wat ze nu zijn: meesters in hun vak. Dit meesterschap is de moeite van het bewaren en het doorgeven waard.

Gouden Handen, ambachten in Nederland 2014

Wie zijn de dragers van immaterieel erfgoed in Nederland?

In het licht van het actuele overheidsbeleid op het terrein van immaterieel erfgoed verscheen in de reeks Volkscultuur Magazine een extra dik themanummer over de dragers van immaterieel erfgoed. Welke gemeenschappen willen hun traditie voordragen voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland? In dit nummer van Volkscultuur Magazine wordt een aantal organisaties belicht. Wat doen zij precies en hoe dragen zij hun traditie over aan volgende generaties? Wat zijn de sterke punten in de overdracht en wat vinden zij moeilijk? Wat vinden ze van het nieuwe immaterieel erfgoed beleid? En wat verwachten ze van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed? Wordt het voor hen daarmee gemakkelijker om hun traditie te beschermen?

Themanummer over de dragers van immaterieel erfgoed

OmschrijvingGrootteDownload