Hoe gaan Gelderse musea om met immaterieel erfgoed?

Studenten onderzoeken immaterieel erfgoed in musea

Veel musea - groot en klein - zoeken naar een nieuwe rol in de samenleving: hoe kunnen ze betrokken blijven bij actuele vragen en uitdagingen, zoals duurzaamheid en diversiteit? En kunnen ze mensen actief betrekken bij het co-creëren van tentoonstellingen? Om dat verder te onderzoeken, bedacht wetenschappelijk medewerker Mark Schep voor studenten van de Radboud Universiteit een opdracht. Het resultaat: een inspirerend en leerzaam adviesrapport over hoe musea in Gelderland méér met immaterieel erfgoed kunnen doen.

denktank RU

Voor Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) zijn musea belangrijke plekken voor het zichtbaar maken en de boring van immaterieel erfgoed. Zo werkt KIEN momenteel in het Openluchtmuseum aan een speciale plek voor immaterieel erfgoed. Om die redenen bedachten wetenschappelijk medewerker Mark Schep voor studenten van de Radboud Universiteit een opdracht.  

Tussen februari en juni hebben tien studenten gewerkt aan een opdracht om in kaart te brengen welke plek immaterieel erfgoed heeft in verschillende Gelderse musea. Het was een multidisciplinaire denktank bestaande uit studenten Geschiedenis, Filosofie, Algemene Cultuurwetenschappen, Nederlandse Taal & Cultuur en Business Administration.  

Perspectief van de gemeenschap centraal

De studenten hebben in verschillende musea geobserveerd hoe immaterieel erfgoed een plek heeft in tentoonstellingen. Bovendien werden een aantal museummedewerkers geïnterviewd. Op basis hiervan adviseren de studenten musea om actief te reflecteren op de betekenis van immaterieel erfgoed voor hun instelling. Om presentaties van het erfgoed interactief te maken door educatieve elementen toe te voegen en gebruik te maken van moderne technologie. Hierbij moet het verhaal en perspectief van de gemeenschap centraal staan. Het betrekken van beoefenaren is hierbij belangrijk.  

De studenten presenteerden begin juli hun onderzoeksresultaten voor medewerkers van Erfgoed Gelderland. Het onderzoeksrapport is ook door Erfgoed Gelderland in ontvangst genomen. Je kunt het hele rapport lezen via de Kennisbank van KIEN.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en musea 

KIEN heeft zelf in de laatste jaren op verschillende manieren aandacht gehad voor de relatie tussen musea en immaterieel erfgoed. Zo participeerden we in het International Museum Project en was er in samenwerking met Museumpeil een themanummer over musea en immaterieel erfgoed. Vorig jaar verscheen de bundel Een museaal podium voor immaterieel erfgoed waarin de lessen uit vier co-creaties worden gedeeld. En al jaren is erfgoedadviseur Frank Hemeltjen de trekker van verschillende AmbachtenLabs. 

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Mail dan naar m.schep@immaterieelerfgoed.nl. Hij vertelt je graag meer over zijn onderzoek. 

Alle rechten voorbehouden