Drenthe en immaterieel erfgoed

Wil je ontdekken wat er in Drenthe te vinden is op het gebied van immaterieel erfgoed? Op deze pagina lees je meer over het erfgoed in Drenthe. Je maakt kennis met de erfgoedcoach en ontdekt leuke weetjes en verhalen. Of je nu zelf actief bent met immaterieel erfgoed, bijvoorbeeld als beoefenaar of beleidsmaker, of gewoon nieuwsgierig bent naar het erfgoed in de provincie, hier vind je alle informatie.

Erfgoedinstelling in Drenthe

Woon je in Friesland en heb je vragen over erfgoed of immaterieel erfgoed? Dan kun je terecht bij Platform Drentse Musea, die zich inzetten om immaterieel erfgoed in Drenthe meer zichtbaar te maken en - waar mogelijk - ondersteuning te bieden. Dit doen ze bijvoorbeeld door betrokken partijen en vrijwilligers met elkaar te verbinden via het landelijke platform Erfgoedvrijwilliger.nl. Je kunt bij Platform Drentse Musea terecht als je op zoek bent naar informatie over zaken die een rol spelen bij immaterieel erfgoed, zoals over fondsen en subsidies, de nieuwe omgevingswet, veiligheid en vergunningen aanvragen, hoe nieuwe mensen werven en tips over samenwerken. En ze organiseren netwerkbijeenkomsten, voor het uitwisselen van ervaringen, inspiratie en persoonlijk contact.

Maak kennis met de erfgoedcoach van Drenthe: Ingeborg Bennink

Net als andere provinciale erfgoedinstellingen in Nederland, heeft Drenthe een speciale 'erfgoedcoach'. Dit is het centrale aanspreekpunt voor al je vragen of ideeën over (immaterieel) erfgoed. In Drenthe vervult Ingeborg Bennink deze rol. Ingeborg heeft in verschillende provincies gewoond en gewerkt. Musea hebben haar focus, maar als historicus en beeldmaker speelt de mix met erfgoedinstellingen en culturele organisaties altijd en rol. Ingeborg:

"Ik vind het fascinerend dat er bij vergelijkbare tradities toch ook zoveel eigenheid en unieke ervaringen liggen. In elke provincie, streek, persoon leeft Erfgoed op zijn eigen soms onnavolgbare wijze."

Contactgegevens erfgoedcoach Drenthe

Je kunt met de erfgoedcoach Ingeborg in contact komen per mail, via ingeborg@platformdrentsemusea.nl.

Wist je dat Olie- en Korenmolen Woldzigt het olieslaan staat bijgeschreven op de inventaris van Immaterieel Erfgoed? Het initiatief kwam van Drentse bodem en de oliemolens in heel Nederland ondersteunden de aanmelding. Met nuchter Drents karakter stiekem toch zo trots op het ambacht dat ze het samen met de rest van de Nederlandse oliemolens er in slaagden op de lijst te komen. Lees meer over deze bijschrijving en olieslaan als ambacht in dit ver