Limburg en immaterieel erfgoed

Ben je benieuwd naar wat er in de provincie Limburg te vinden en te doen is op het gebied van immaterieel of levend erfgoed? Op deze pagina vind je meer informatie over de erfgoedinstelling, maak je kennis met de erfgoedcoach, en ontdek je interessante feitjes en verhalen. Handig voor als je zelf actief bent in immaterieel erfgoed bijvoorbeeld als beoefenaar of beleidsmaker, er meer over wilt leren, of gewoon nieuwsgierig bent naar het erfgoed dat in Limburg leeft.

Erfgoedinstelling in Limburg

Als je in Limburg woont, dan kun je met vragen en voor ondersteuning op het gebied van (immaterieel) erfgoed terecht bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Deze organisatie ondersteunt met zijn kennis, kunde en netwerk de amateurkunsten, het erfgoed en de professionele kunsten in Limburg. Heb je een vraag over ondernemen in de cultuur of de spelling van een Limburgs woord? Of zit je bijvoorbeeld met een vraagstuk over financiering of digitalisering? Hier ben je aan het juiste adres.

Maak kennis met de erfgoedcoaches van Limburg: Sandra Welters en Marianne van der Elsen

Net als andere provinciale erfgoedinstellingen in Nederland, heeft Limburg een speciale 'erfgoedcoach'. Dit is het centrale aanspreekpunt voor al je vragen of ideeën over (immaterieel) erfgoed. In Limburg vervullen Sandra Welters en Marianne van der Elsen deze rol.

Sandra werkt als adviseur collecties & publiek en voert samen met Marianne, die werkt als adviseur monumentenorganisaties, taken uit voor projecten als Erfgoedvrijwilliger en Samen Verder. Het Huis voor de Kunsten Limburg over cultuurparticipatie: 

"In je vrije tijd bezig zijn met kunst en cultuur, als uitlaatklep, om mensen te ontmoeten en je creativiteit te boosten. Iedereen moet dat kunnen, los van ervaring, opleiding, leeftijd, afkomst, geslacht of beperking, vinden wij. Daarin staan we niet alleen, want cultuur maak je samen."

Contactgegevens erfgoedcoach Limburg

Je kunt met de erfgoedcoach Sandra in contact komen via:
0475 399 274 | 06 14 72 08 41 | sandrawelters@hklimburg.nl

En met Marianne via: 
0475 399 287 | 06 14 72 09 36 mariannevanderelsen@hklimburg.nl

Je kunt de instelling ook volgen op LinkedIn, Facebook en Instagram.
 

Immaterieel erfgoed in Limburg

Elke regio, stad, wijk en elk dorp in Limburg heeft zijn eigen gebruiken. Denk daarbij aan: Carnavalstradities, De Bronk (processie), De adoptie van oorlogsgraven in Margraten, Schuttersfeesten, Lekkernijen zoals de Limburgse vlaai en appelstroop. Een goed beeld van wat immaterieel erfgoed in Limburg nu eigenlijk inhoudt wordt weergegeven in de aflevering 5 van de L1 serie De Waereld in Limburg: ‘Immaterieel erfgoed, feesten, muziek en optochten’.

Ook is er sinds kort een nieuwe pagina online met inspirerende voorbeelden over (immaterieel) erfgoed. Deze pagina is speciaal voor iedereen die zich afvraagt hoe anderen hun erfgoed aanpakken. Vragen zoals: hoe krijgen zij dat voor elkaar? Of: hoe kwam je buurman op dat ene goede idee? Bekijk hier de voorbeelden en raak geïnspireerd door wat mensen vertellen over hun organisaties, project of idee.

Andere relevante linkjes en websites over immaterieel erfgoed in Limburg 

Alle rechten voorbehouden