Gondelvaartvereniging Koedijk organiseert sinds 1963 eenmaal per jaar op de derde zaterdag van augustus een Gondelvaart op het Noord-Hollands kanaal. Tevens worden er rondom dit weekeinde festiviteiten voor jong en oud georganiseerd.
De jaarlijks Gondelvaart heeft geen thema. De bouwgroepen zijn vrij in hun onderwerp keuze. Iedere versierde dekschuit wordt door een sleepboot voortgetrokken waardoor het publiek in alle rust kan genieten van de fraaie taferelen. Sommige taferelen zijn 25 meter lang en 4 tot 5 meter hoogte. Er varen gemiddeld tussen de 12 tot 15 gondels in de tocht mee. Bewonersgroepen bouwen de dekschuiten om tot fraaie taferelen met romantische lichteffecten en muziek. De vaarroute gaat door het Noord-Hollands kanaal, door het dorp Koedijk. De vaarroute is 5 kilometer lang. Tijdens de Gondelvaartavond zijn er ook allerlei activiteiten zoals een braderie, muziek en dansoptredens kinderactiviteiten en kermis Rondom het weekeinde van de Gondelvaart zijn er totaal een viertal dagen met gezellige verschillende vormen van feesten voor jong en oud in de feesttent.
Er vindt jaarlijks jurering plaats door zowel een vakjury als een publieksjury. De jeugdboten worden apart gejureerd.
De dorpsbewoners verlichten hun huizen en tuinen waardoor er een feeëriek schouwspel ontstaat.
Bij de Gondelvaart zijn meerdere generaties betrokken. Jong en oud zetten zich in voor het feestweekeinde met op zaterdagavond de Gondelvaart. De laatste jaren zien we dat er een aantal jongeren zijn die actief meebouwen aan een gondel. Het groepsgevoel en wij gevoel is groot bij deze jonge mensen. De bouwgroepen zijn meestal vriendengroepen of verenigingen. Ook mensen met een beperking helpen actief mee met het evenement Gondelvaart. Er zijn bouwgroepen die al 50 jaar meedoen met de Gondelvaart.
De Gondelvaart Koedijk geniet regionale en landelijke bekendheid. Het evenement wordt jaarlijks bezocht door 15.000 tot 20.000 bezoekers.
Koedijk heeft een rijke historie en het dorp stamt uit het begin van de 14e Eeuw. Gelegen in een zeer waterrijke omgeving leefde de bevolking van veeteelt, land-en tuinbouw en visserij. Vooral de koolteelt gaf de regio grote bekendheid. Het vervoer was geen eenvoudige klus, alle producten moesten met klein akkerschuitjes vervoerd worden. de ruilverkaveling die van 1968 tot 1972 plaatsvond maakte alles anders. De sloten werden gedempt en vaarverkeer werd omgezet in rijverkeer.
Het toenmalige VVV ging begin jaren zestig naar de Gondelvaart in Giethoorn. Hier is het idee geboren om dit ook in Koedijk te organiseren. 27 Juli 1963 vond de eerste Gondelvaart in Koedijk plaats op het Noord-Hollands kanaal. Op dit initiatief wordt 60 jaar later nog steeds voortgebouwd. De kleine akkerschuitjes zijn vervangen door grote dekschuiten die voortgetrokken worden door sleepboten.
2023 bestaat de Gondelvaart Koedijk 60 jaar