Het woord 'Mop' is streektaal voor koekje.
De Oprechte Dalfser mop wordt gebakken van fijn gemalen bloem, roomboter uit het Vechtdal en diverse kruiden. Nadat het deeg is gekneed, worden de koekjes met een speciale machine uitgezet op een bakplaat. Dankzij een uitgekiend bakproces worden de specifieke smaak en geur verkregen die de Oprechte Dalfser Mop kenmerken.
Het receptuur van de Oprechte Dalfser Mop is geheim. De huidige bakker, bakkerij van der Most, heeft hiervoor bij de overdracht van Bakkerij Frijling een geheimhoudingsplicht getekend.
Waar de Oprechte Dalfser Mop eeuwen geleden voornamelijk verkocht werd op kermissen en jaarmarkten wordt deze momenteel alleen verkocht bij de winkels van Bakkerij van der Most en bij supermarkten en horeca in Dalfsen en omstreken. De traditie van het kopen en het eten van de Dalfser Mop voor diverse gelegenheden wordt nog steeds in ere gehouden. In vroegere tijden werd het koekje vaak alleen gekocht om weg te geven als geschenk. Tegenwoordig koopt men het koekje ook voor eigen consumptie.