Waarom als ambtenaar iets doen met immaterieel erfgoed?
KIEN is regelmatig in gesprek met lokale overheden over immaterieel erfgoed. Omdat wij overheden willen informeren over wat immaterieel erfgoed is en kan betekenen voor hun regio hebben we in samenwerking met o.a. de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Vereniging Nederlandse Gemeentes, provincies en gemeentes tools en publicaties ontwikkeld. Deze publicaties hebben als doel ambtenaren te inspireren en handvatten te geven om lokaal immaterieel erfgoed te herkennen en te koesteren. In onze Kennisbank kun je alle publicaties vinden en ook staan ze hiernaast onder 'documenten'.
In de publicatie Magazine TIEN, 10 jaar borging van immaterieel erfgoed, kom je voorbeeldverhalen tegen van zogenoemde 'ambassadeurs' van immaterieel erfgoed. Zij vertellen vanuit hun eigen ervaring over de kansen die immaterieel erfgoed biedt op het terrein van sociale cohesie, gezondheid, citymarketing, duurzaamheid en meer. Kortom: domeinen waarvan je misschien niet zou verwachten dat immaterieel erfgoed er een aandeel in heeft.
Immaterieel erfgoed reikt verder dan erfgoedbeleid
Tijdens het congres Veelzijdig Immaterieel Erfgoed in april 2023 bleek opnieuw dat het niet alleen erfgoedambtenaren zijn die met immaterieel erfgoed te maken hebben. Juist niet: heel veel ambtenaren zijn allang bezig met immaterieel erfgoed, alleen leeft dat besef meestal (nog) niet. Zo werken zij samen met bijvoorbeeld buurthuizen, lokale verenigingen en natuurterreinbeheerders. En binnen hun beleidsdomein gaat het bijvoorbeeld over de totstandkoming van o.a. sportevenementen, openbare vieringen en meer. Onderstaand schema (hier in PDF 'Stroomschema immaterieel erfgoed en beleidsgebieden') schetst in grove lijnen de beleidsdomeinen waar immaterieel erfgoed een rol speelt:
Samenwerking tussen KIEN en OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland)
Veel immaterieel erfgoed wordt lokaal of regionaal beoefend. Daarom werkt KIEN samen met OPEN, het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland, aan meer regionale ondersteuning voor beoefenaars van immaterieel erfgoed. Door deel te nemen aan het project ‘Samen verder’ werken KIEN en OPEN ernaartoe om de erfgoedparticipatiecoaches van de provincies een eerste aanspreekpunt te maken voor immaterieel erfgoed beoefenaars.
Ook al hebben niet alle provincies een eigen erfgoedhuis, toch is er vanuit iedere provincie een erfgoedorganisatie betrokken bij ‘Samen Verder’. In de praktijk betekent dit dat de samenwerking KIEN-OPEN er per provincie anders uit zal zien, maar het gemeenschappelijke doel blijft een meer provinciaal georiënteerde ondersteuning voor iedereen die zich met immaterieel erfgoed bezighoudt.
De coaches worden bij hun werkzaamheden begeleid door KIEN en de samenwerking is een meerjarig project waardoor de coaches geleidelijk aan steeds zichtbaarder worden.
Lees hieronder meer over 'Samen verder' van KIEN en OPEN.
Heb je vragen of een goed voorbeeld van de omgang met immaterieel erfgoed door gemeenten of provincies? Neem dan contact op met het Kenniscentrum via kennisontwikkeling@immaterieelerfgoed.nl.