Keti Koti / Dia di Emancipacion di sclavitud / Dia di Emansipashon / Emancipation day omvat de herdenking van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk en de viering van de wettelijke afschaffing van de slavernij.
Keti Koti bestaat uit vier onderdelen, te weten:
- De Memre waka (herinneringsloop).
- Keti Koti-lezing over specifieke aspecten van het slavernijverleden en de doorwerking ervan en in augustus het Tula herdenkingsconcert.
- Kabra neti (avond voor de voorouders); voorafgaand aan de herdenking en viering op 1 juli is ter ere van de voorouders een spirituele avond met gebed, zang, spelletjes uit de slaventijd, vertellingen en dans in traditionele klederdracht.
- Nationale Herdenking en Viering op 1 juli in Amsterdam.
Aan de herdenking wordt invulling gegeven door middel van onder andere toespraken, traditionele plengoffers, zang, twee minuten stilte, spelen van de taptoe en het hijsen van de zowel de Nederlandse en Surinaamse vlag als die van de zes Caribische eilanden. Daarna vinden er kransleggingen plaats door de Nederlandse en Surinaamse overheid, vertegenwoordigers van de eilanden alsook door belanghebbende Afro-Caribische organisaties en andere instituten.
De viering vindt plaats door middel van zowel muziek, zang en dansvoorstellingen op een drietal podia als door debatten, lezingen, en een culinaire braderie. Ook in zo’n twintig andere gemeenten wordt Keti Koti actief herdacht en gevierd. Steeds meer gemeenten sluiten zich hierbij aan. In het kader van Keti Koti vinden er ook, het geheel jaar door, activiteiten plaats, zoals tentoonstellingen, lezingen en debatten, educatieve tochten en theatervoorstellingen.