Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variƫteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Iedereen kent het: de veters die loszitten... En dat je naar je schoenen kijkt en denkt: nee, 1 april, ik ben er toch weer ingetrapt. Maar dat is de meest onschuldige, de kindervorm. Er zijn natuurlijk 1 aprilgrappen geweest die mensen echt even deden geloven: is men dit echt van plan? En dat men bijvoorbeeld in woede ontstak... En dan, na lang boos zijn opeens dat besef komt: dat het die datum is...

De grap die zo belangrijk is, die duidelijk maakt waar het wringt en waar op ludieke wijze een bepaalde maatschappelijke situatie onder de aandacht wordt gebracht. Voorbeelden ten over, zoals op 1 april 2021: veel voetbalclubs hebben het zwaar, ze hebben velden liggen die ongebruikt zijn en waar men ondanks subsidies vaak toch voor moet betalen. Als club, voetbalclub, moet je dan op zoek naar alternatieven, om toch aan geld te komen. In een filmpje bij volksvoetbalclub KVVA in de wijk Soesterkwartier gaf de voorzitter aan dat zij twee sponsoren hadden gevonden, twee biologische boeren die vier koeien en een ezel wilden stallen. Hierdoor was er en sponsoring en kostenbesparing, want de koeien onderhielden en bemestten het veld. En dan dus de grap: leden die ook op het veld trainen dachten echt 'hoe moeten wij trainen?'

De 1 aprilgrap ten voeten uit... En ja: zo'n filmpje blijft in het huidige internettijdperk voor iedereen zichtbaar en kan door velen bekeken worden...

KVVA
Amersfoort