Van Batik tot Pangi - Stof tot nadenken

Nederlands Openluchtmuseum (Loods Goes)

Wat hebben de Batik uit Indonesië, de Sari uit India, de Pangi uit de Marron-gemeenschap, de Koto Misi en Angisa uit de Afro-Surinaamse gemeenschap en de Hindeloopen uit Nederland met elkaar gemeen? Niet alleen zijn het allemaal rijke culturele tradities rond textiel en verftechnieken, ze dragen ook allemaal een koloniaal verleden in zich. Stuk voor stuk vertellen ze iets over dat verleden, en zetten ze aan tot nadenken.

Dat is precies wat we willen doen tijdens de Immaterieel Erfgoed-dag ‘Van Batik tot Pangi – Stof tot Nadenken' op 5 oktober. Want hoe geven we dit koloniaal verleden vandaag een plek? Hoe kan dit immaterieel erfgoed bijdragen aan dat proces? En hoe geven ambachtslieden, makers en erfgoedbeoefenaars deze rijke culturele tradities nu door aan volgende generaties? Deze thema's en vragen komen voorbij in een interactief programma vol workshops, modeshows, heerlijk eten en lezingen. Aan het einde van de dag weet je veel meerover de afkomst, de reis en de toekomst van deze bijzondere stoffen, kledingstukken en printmethodes.

Dus ben jij als erfgoedbeoefenaar, maker of ontwerper bezig met textiel, kledingstukken en verftechnieken met een verhaal en geschiedenis zoals Batik, Pangi of de Angisa? Of wil je als liefhebber meer leren over de geschiedenis, het heden en de toekomst van deze vormen van immaterieel erfgoed? Dan ben je van harte uitgenodigd om tijdens deze IE-dag deze culturele tradities te beleven, je kennis bij te spijkeren en gelijkgestemden uit het veld te ontmoeten. Een inspirerende dag vol stof én nadenken, voor beginners in het veld tot mensen met jarenlange ervaring.

De precieze invulling van deze IE-dag volgt, dus houd onze website, social media kanalen (Instagram, LinkedIn en Facebook) en de nieuwsbrief in de gaten.

Voor wie?

Iedereen die meer wilt leren en samen met ons een netwerk wilt opbouwen rond deze vormen van immaterieel erfgoed. Dus of je nou jarenlange ervaring hebt met Batik verven, of als liefhebber graag meer wilt weten over het verleden, heden en toekomst van deze culturele tradities: je bent van harte uitgenodigd om op 5 oktober tijdens 'Van Batik tot Pangi - Stof tot nadenken'.

Datum en tijd?

Dit evenement vindt plaats op 5 oktober 2024, van 11 tot 17 uur.

Aanmelden en kosten?

Dit evenement is gratis, maar je moet je wel van tevoren aanmelden.

Je kunt je hier aanmelden voor dit evenement

Kun je toch niet komen, maar heb je je wel aangemeld? Dat kan natuurlijk gebeuren. Wel is het fijn als je aan ons laat weten dat je er niet bij kan zijn, dit in het kader van voedselverspilling. Je kunt je weer afmelden door een mail te sturen naar info@immaterieelerfgoed.nl.

Handige tip voor de deelnemers

Een tip voor iedereen die komt: trek comfortabele, stevige schoenen aan. De paden in het Openluchtmuseum zijn niet overal egaal, dus comfortabele schoenen zijn hier altijd een goed idee.