Noord-Brabant telt ruim tweehonderd schuttersgilden die zeer uiteenlopend zijn samengesteld. De tradities zijn per gilde verschillend. Bij diverse schuttersgilden zijn er ook vrouwelijke leden.
Alle schuttersgilden kennen als belangrijke activiteit het vogelschieten of koningschieten. Ten minste één keer per jaar wordt door de schutters geschoten op een houten vogel of papegaai op een schutsboom. Degene die het laatste stukje van de vogel af schiet, wordt koning. Een zilveren vogel en een zilveren schild horen bij de waardigheid van de nieuwe koning. Iemand die drie keer achtereen koning is geworden, mag zich keizer noemen. Naast de keizer en de koning zijn er veel functionarissen binnen een schuttersgilde. De benamingen verschillen hier en daar. Het gaat om functies als hoofdman, hopman, deken, commandant, kapitein, vendrik/vaandrig, overheidsleden, gildebroeders, schildknaap, gildeheer en nog meer.
Schuttersgilden trekken mee in processies. Ook bij sommige openbare officiële gebeurtenissen in steden en dorpen zijn schuttersgilden van de partij. Heel plechtig is de begrafenis of crematie van een schutter met gilde-eer. Ieder schuttersgilde is vernoemd naar een heilige, wiens naamdag feestelijk gevierd wordt.