Bij de straatexploitatie van draaiorgels trekt een orgelman of orgelvrouw erop uit om met een draaiorgel muziek te laten klinken in de openbare ruimte. Bij de straatexploitatie neemt de orgelman of vrouw dikwijls de rol op zich van entertainer. Hij begroet vriendelijk de passanten en toehoorders en tracht al rammelend met zijn ‘mansbakje’, het mansen, een financiële bijdrage te verkrijgen.
De dag begint voor de orgelman met koper poetsen. Alle koperen delen, zoals het klavier, het mansbakje en de sierstrippen aan de orgelkast moeten glimmen. De hedendaagse orgelman kan het muziekboek samenstellen op een SD-kaart en houdt hierbij rekening met speciale gelegenheden en het weertype.
Bij de exploitatie in de woonwijken gaat men volgens een vast patroon door de straten en wordt er huis-aan-huis aangebeld, om de bewoners uit te nodigen een financiële bijdrage te leveren. In de winkelgebieden en soms de buurt van evenementen neemt de orgelman ook steeds verschillende standplaatsen in. Het zich voortbewegen is een essentieel onderdeel. Af en toe wordt er een korte pauze gehouden.