Papeda is een traditioneel Moluks gerecht en diende als basisvoeding op de Molukken. De bewoners van de Molukse eilanden wisten al lang geleden meel te winnen uit de daar aanwezige sagopalm. Nog altijd wordt het sagomeel op dezelfde manier gewonnen. In Nederland wordt papeda vaak van aardappelzetmeel gemaakt. Papeda is een glazige massa, bestaande uit meel en water.
De papeda smaakt het best als deze per keer geserveerd wordt met verschillende soorten sauzen, zoals: Asem Pedis (ribbetjes of kip in frisse pittige en zure saus); Pinang Kuning (vis in gele frisse zurige kerriesaus); Tjolo Tjolo (vis in ketjapsaus met o.a. tomaten, citroen, Spaanse pepers, lombok rawit en uien). De papeda wordt traditioneel opgeschept met twee gata-gata (bamboevorken), die worden rondgewenteld (bale-bale). De papeda wordt direct vanaf het bord opgezogen of opgeslurpt, wat enige oefening vereist.
De papeda kan op ieder moment van de dag worden bereid en ‘geslurpt’. Meestal gebeurt dit aan het einde van de dag of in het begin van de avond. Ook neemt het een bijzondere plaats in bij bruiloften en doopfeesten. De gastvrijheid, het gezamenlijk nuttigen van het volksvoedsel, en de daarbij behorende saamhorigheid en respect naar elkaar toe en het versterken van de verwantschapsrelaties en familiebanden zijn belangrijke onderdelen van de papedatraditie.