Wat eten we vandaag? Op het Indisch achtererf en in de Molukse barak maak je kennis met de Indische en Molukse keuken.
Meer weten over de Indische rijsttafel en Indisch koken? Dat kan op het Indisch achtererf. Er is een Indische culinaire quiz, een digitale presentatie, je eet nasi goreng uit een bananenblad en je kan meezingen met Indische liedjes.
In de Molukse barak leer je papeda maken en proeven met de Molukse papeda-kok Ongen Matital. Papeda eet je niet met mes en vork, maar slurp je uit een kom.
Programma
Indisch achtererf
11.00 – 16.00 uur
Kennismaken met de Indische culinaire cultuur
- Doe mee aan de Indische culinaire quiz en win een (smakelijke) prijs
- Bekijk de digitale presentatie over de Indische eetcultuur
- Eet nasi goreng uit een bananenblad
- Alles muzikaal opgediend door Selection
De kennismaking met de Indische culinaire cultuur is een samenwerking van de Stichting Indisch Erfgoed (SIE) en Samenwerking Erfgoed Indische Rijsttafel (SER) met de vrijwilligers van het Indisch achtererf.
Molukse barak
11.00 – 16.00 uur
- Doe mee met een wedstrijd Papeda Slurpen
- Luister naar muziek door duo RoHa
- Dans mee met Tifa-groep totobuang o.l.v. Chris Muskita
- Geniet van de muziek door zanger Roy Tuhumury
Het programma in de Molukse barak is georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum i.s.m. Milly Akerina.
Over Stichting Indisch Erfgoed
Stichting Indisch Erfgoed (SIE) in Apeldoorn is makelaar in Indisch Erfgoed. SIE stelt zich ten doel de culturele erfenis van het voormalig Nederlands-Indië te behouden, er bekendheid aan te geven en verder te ontwikkelen voor de huidige en volgende generaties. SIE heeft samenwerkingsverbanden met organisaties in Nederland, Indonesië en buitenland op het gebied van cultureel Indisch erfgoed.
Over Samenwerking Erfgoed Indisch Rijsttafel (SER)
Samenwerking Erfgoed Indische Rijsttafel (SER) was een initiatief van kunstenaar Jan van Aken uit liefde voor de rijsttafel. Samen met historicus Humphrey de la Croix heeft hij in 2016 de Indische rijsttafel voorgedragen voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Door de samenwerking met SIE werd Indisch koken toegevoegd aan de Indische rijsttafeltraditie. Op 12 november 2022 is Indisch koken en de Indische rijsttafeltraditie bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
SER en SIE trekken nu samen op om het erfgoed van Indisch koken en de Indische rijsttafel als traditie levend te houden en te behouden voor de toekomst. Ze doen dat met activiteiten zoals kookworkshops, lezingen, publicaties, uitwisseling van recepten en nog veel meer.