Het artikel ‘Intangible Heritage to Strengthen Local Water Management’ onderzoekt de rol van immaterieel erfgoed bij het verminderen van biodiversiteitsverlies en watertekorten als gevolg van klimaatverandering, met een focus op lokaal waterbeheer.
Het stelt dat bepaalde vormen van immaterieel erfgoed waardevolle kennis en praktijken bevatten, die dienen als aanpassingsstrategieën in een veranderende omgeving. Door beoefenaars te verbinden met specifieke plaatsen en elkaar, en het verleden te verbinden met toekomstige generaties, kan immaterieel erfgoed lokale kennis en ervaring in het werkveld brengen.
Voorbeelden, zoals graslandbevloeiing, watermolens en heggenvlechten, illustreren traditionele praktijken die, ondanks vervanging door moderne uitvindingen, opnieuw worden ingevoerd vanwege hun potentiële rol in waterbeheer en het creëren van een klimaatbestendig landschap. Het artikel benadrukt daarbij dat de waardevolle inzichten van ‘burgerwetenschappers’ die deze traditionele technieken gebruiken, vaak over het hoofd worden gezien door beleidsmakers en academici.
Het artikel is geschreven door Dr. Jet Bakels en Dr. Chantal Bisschop en kan worden gedownload van de website bluepapers.nl of als download via deze pagina.