Richard Francken

Voorzitter

DDA Nederlandse vereniging voor metaaldetectie

Contact

Hooglanderveen
Nederland

Betrokkenheid

De metaaldetectie wordt door jong en oud uitgevoerd, zowel individueel als in groepsverband. En wordt veelal overgedragen van ouder op kind. Er zijn op dit moment mensen die als één van de eerste beoefenaars in de jaren zeventig, vandaag de dag met hun kleinkinderen op pad gaan en de liefde voor de hobby, de geschiedenis en het verhaal overbrengen. Samen worden nieuwe herinneringen gemaakt.

DDA Nederlandse vereniging voor metaaldetectie

DDA Nederlandse vereniging voor metaaldetectie is de grootste vereniging voor metaaldetectorzoekers in Nederland en België en bestaat uit ruim 1600 leden waarvan zo’n 40+ vrijwilligers. De vereniging bestaat sinds 4 december 1991 en richt zich op Nederland en België. De vereniging geeft zesmaal per jaar een magazine uit, organiseert twee keer per jaar een ledendag en organiseert samen met Landschap Erfgoed Utrecht, Universiteit Utrecht en Portable Antiquities of the Netherlands Antiqities (PAN) het jaarlijkse PAN-event – dat vinders en archeologen bij elkaar brengt en waar en waar kennis wordt gedeeld.


Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.
Daarnaast ondersteunt de vereniging de Nationale Archeologiedagen, ArcheoHotspots en onderzoeksprogramma’s zoals Constructing the Limes. De vereniging richt zich actief op goed zoekersschap. De vereniging doet dit door actief kennis te delen en voorlichting te geven door middel van bijvoorbeeld artikelen in ons Detector Magazine, het plaatsen van informatie en verwijzingen op de website en door deel te nemen in de PAN-adviescommissie. De kennisdeling richt zich actief op de wet- en regelgeving rond metaaldetectie en het registeren van de bodemvondsten in PAN. De vereniging heeft als doel: het behoud van Nederlandse erfgoed, het bevorderen van samenwerking met de archeologische wereld én het in stand houden van de metaaldetectiehobby.


Daarnaast is de vereniging actief binnen het Groot Reuvensoverleg, het FARO-platform en is zij een gesprekspartner voor de overheden. De vereniging heeft actief bijgedragen aan het tot stand komen van de huidige erfgoedwetgeving, waarin metaaldetectie is toegestaan. Daarnaast heeft de vereniging actief bijgedragen bij het tot stand komen van PAN (zie hiervoor). Door de positieve bijdrage in de afgelopen 32 jaar aan de metaaldetectie, de archeologie, de wetenschap en de maatschappij wordt de DDA gezien als de waardevolle organisatie die metaaldetectie in Nederland mede mogelijk maakt en wordt Nederland binnen Europa steeds meer als voorbeeldland gezien, waar door samenwerking en participatie tussen detectorzoekers en archeologen bijzondere resultaten worden geboekt – waaronder een record aantal vondstmeldingen en -registraties.

Media