Vol - Van Batik tot Pangi - Stof tot nadenken

Nederlands Openluchtmuseum (Loods Goes)

We hebben het maximum aantal deelnemers voor deze Immaterieel Erfgoeddag bereikt, dus het is niet meer mogelijk om je aan te melden

Wat hebben Batik uit Indonesië, de Sari uit India, Pangi uit de Marron-gemeenschap, Koto Misi en Angisa uit de Afro-Surinaamse gemeenschap, en Hindelooper dracht uit Nederland met elkaar gemeen? Deze textieltradities vertellen verhalen over hun koloniale verleden en roepen op tot reflectie.

Op 5 oktober nemen we je mee op een reis door deze rijke culturele tradities tijdens de Immaterieel Erfgoed-dag 'Van Batik tot Pangi – Stof tot Nadenken'. In een programma vol workshops, lezingen, modeshows, en netwerkmomenten, verkennen we hoe dit erfgoed vandaag de dag een plek krijgt en hoe ambachtslieden, kunstenaars en erfgoedbeoefenaars het doorgeven aan toekomstige generaties.

Aanmelden

Het is op het moment niet meer mogelijk om je aan te melden voor Van Batik tot Pangi, omdat we het maximum aantal deelnemers hebben bereikt.

Heb je je wel al aangemeld, maar kun je toch niet komen? Ook dan kun je een email sturen naar info@immaterieelerfgoed.nl

Programma

10:30 Inloop

11:00 – Start programma

  • Welkomstwoord door moderator Dayo Markelo.
  • Panelgesprek met Sabine Bolk, Zinaida Huur, Dominique Latoel en Emillio Kertokarijo.
  • Surinaamse Inheemse zegening door Anuana Maro.
  • Modeshow met Kula Skoro op de Apintie.

13:00 – Uitgebreide lunch

Geniet van heerlijke gerechten, want eten verbindt!

14:00 – Start workshops en activiteiten:

  • Zeefdrukken op textiel met Noemi Beyer.
  • Blockprinten met Nathalie Cassee.
  • Papieren Sarong maken met Sabine Bolk.
  • Pangi’s maken met Emillio Kertokarijo.
  • Begeleide tours door het Nederlands Openluchtmuseum.

15:50 – Optreden van Molukse dansgroep ‘Nen Dit Sakmas’

Laat je meevoeren door de dansen van de Kei-eilanden, provincie Maluku, Indonesië.

16:00 – Netwerkborrel

Een moment om te ontspannen, ideeën uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.

17:00 – Einde van het programma

 

De workshops 

Na de lunch kun je één van de zes workshops volgen. Op de dag zelf geef je bij de aanmeldbalie in Loods Goes aan welke workshop je kiest. Hieronder zie je wat elke workshop inhoudt en hoeveel plekken er zijn. Zo kun je alvast je top drie kiezen, zodat we je snel kunnen indelen bij de aanmeldbalie.

Zeefdrukken

Beleef het proces van zeefdrukken met Noémi Beyer en Elspeth Pikaar. Zeefdruk is een techniek waarbij je werkt met een zeefdrukraam, sjablonen en UV-licht. In hoog tempo leer je de basisvaardigheden. Experimenteer met kleur en vorm, en ontdek of zeefdrukken bij je past.

Pangi maken

In deze workshop van Emillio Kertokarijo leer je wat een Surinaamse Pangi is en het verschil met een Kamisa. We ontdekken de link tussen Javaanse Batik en de Pangi, en bespreken culturele toe-eigening. Aan het einde van de workshop kun je je eigen Pangi of Kamisa dragen.

Papieren Sarong maken

Ga aan de slag met Sabine Bolk en maak een papieren sarong. Echte batik maken duurt dagen, maar met bruin papier, vetkrijt en ecoline maken we in groepen een mooi alternatief. Net als in Indonesië werken we samen om de mooiste ontwerpen te maken.

Tentoonstelling ‘VOC-mentaliteit’

In de tentoonstelling ‘VOC-mentaliteit’ ontdek je het verschil tussen winst maken en de Molukse sasi-gedachte, waar respect voor de natuur centraal staat. Kunstenaar Dominique Latoel neemt je mee op een inspirerende tour door zijn werk.

Blockprinten

Ontdek een van de oudste druktechnieken: blockprinten. In de 17e eeuw bracht de VOC sitsen (bedrukte stoffen) naar Europa. Nathalie Cassée vertelt over de geschiedenis en laat zien hoe je deze techniek nu kunt gebruiken.

Rondleidingen door het Openluchtmuseum

Laat je rondleiden door enthousiaste gidsen en ontdek het immaterieel erfgoed in het museum. Ze vertellen je alles over ambachten, tradities en klederdracht.

Locatie?

Loods Goes, Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem.

Tip: Trek stevige schoenen aan voor de wandeling door het museum!

Van Batik tot Pangi - Stof tot nadenken

Alle rechten voorbehouden