Terugkijken: Symposium 'Immaterieel erfgoed vandaag'

In het najaar van 2024 organiseerde Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) het symposium "Immaterieel erfgoed vandaag: onderzoek naar duurzaamheid, koloniaal heden, inclusie en inventarisatie". Tijdens dit evenement deelden we onderzoeken en projecten waar KIEN de afgelopen jaren aan heeft gewerkt. Heb je het symposium gemist of wil je het nog een keer beleven? Goed nieuws: alle presentaties zijn nu los terug te kijken via YouTube!

Het programma van ons symposium bestond uit verschillende presentaties van onze wetenschappelijke medewerkers. Dit zorgde voor een gevarieerd aanbod: van een kritisch gesprek over queer identiteit en borduren tot een panelgesprek over het inventariseren van immaterieel erfgoed.

We hebben het je makkelijk gemaakt door alle presentaties apart op YouTube te zetten. Zo hoef je niet het hele symposium in één keer te bekijken, maar kun je direct die onderwerpen aanklikken waar je meer over wilt weten. Hieronder zie je een overzicht van alle sessies. Je kunt ze bekijken via de links of door onze YouTube-playlist van het symposium te bezoeken

Monitor Erfgoedbeoefening – kwantitatief onderzoek naar erfgoedbeoefening

Met: Susanne Bergwerff (KIEN), Wim Burggraaff (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Arno Neele

Overal om ons heen beoefenen mensen erfgoed. Maar hoeveel mensen doen dit actief in Nederland? En wat voor activiteiten ondernemen ze? De Monitor Erfgoedbeoefening verzamelt deze informatie om beleidsmakers te helpen. Susanne Bergwerff, Wim Burggraaff en Arno Neele vertellen over de ontwikkeling van de monitor en de nieuwe vragen die daardoor ontstaan. 

Koloniaal heden: over koloniaal taalgebruik, zelfrepresentatie en emancipatie

Met: Marlous van den Akker (KIEN) en Jose Tojo (oprichter Kula Skoro)

Hoe klinkt koloniale taal en beeldvorming nog door in hoe Marrongroepen zichzelf presenteren? En kunnen woorden met een koloniale achtergrond vandaag ook bijdragen aan emancipatie? Marlous van den Akker en Jose Tojo bespreken de rol van taalgebruik en zelfrepresentatie in deze context. 

Duurzaamheid vandaag & morgen

Met: Jet Bakels (KIEN), Chantal Bisschop (CAG) en Michelle Hahn (Ministerie van LNVN)

Oude tradities in een nieuw jasje helpen het landschap vergroenen en verbinden ons met onze omgeving. Schaapsherders worden landschapsarchitecten, en Friese vogelvangers beschermen nu vogels. Hoe maken we deze kennis breder bekend? Jet Bakels bespreekt samen met onderzoekers en samenwerkingspartners de kracht van immaterieel erfgoed voor een duurzame toekomst. 

Immaterieel erfgoed beleving onder Chinees-Nederlandse jongeren

Met: Mark Schep (KIEN), Aholi So (Universiteit Leiden) en Jessy Wong (Pan Asian Collective)

Hoe beleven Chinees-Nederlandse jongeren hun erfgoed? Wat hebben zij meegekregen van hun (groot)ouders en wat betekent dat voor hen? Aholi So en Mark Schep delen de resultaten van hun onderzoek en reflecteren samen met Jessy Wong op de positie van Chinese-Nederlanders in de maatschappij.

Queer Crafts: handwerk, identiteit en activisme

Met: Rozemarijn van de Wal (KIEN), Dora Derks en Elze Kloen

In de sessie over queer crafts gaat Rozemarijn van de Wal in gesprek met queer makers Dora Derks en Elze Kloen over het belang en de betekenis van vormen van handwerk voor mensen uit de queer community. Hoe spelen textiele werkvormen een rol in het uitdrukken of vormgeven van queer identiteit? Wat is de relatie tussen immaterieel erfgoed, gender en activisme? En waarom is het belangrijk dat een organisatie als KIEN aandacht besteed aan queer immaterieel erfgoed?

Hoe inventariseren we immaterieel erfgoed in Nederland?

Met: Kelly Warnaar-Boender (KIEN), Rozemarijn van de Wal en Roos Wijnants (moderator, KIEN)

In 2024 is KIEN gestart met een nieuwe aanpak voor het inventariseren van immaterieel erfgoed. Het doel? Een toegankelijke methode ontwikkelen die erfgoed zichtbaar maakt en beoefenaars ondersteunt. Hoe doen we dat op een inclusieve manier? Kelly Warnaar-Boender, Rozemarijn van de Wal en Mark Schep nemen je mee in KIEN’s reflectie op dit proces.

Sluit je aan bij ons netwerk over immaterieel erfgoed en onderzoek

Het symposium op 8 november was het startpunt voor de vorming van een netwerk rondom immaterieel erfgoed en onderzoek. Hoe dit netwerk eruit zal zien en wat het precies inhoudt, staat nog open voor invulling. Wil jij deel uitmaken van dit netwerk? Laat dan hier je naam en contactgegevens achter, zodat we je kunnen benaderen voor toekomstige netwerkbijeenkomsten of overlegmomenten. We sturen alleen relevante e-mails over het netwerk.

Meld je hier aan voor dit netwerk

Alle rechten voorbehouden