Depok in kaart: Hoe immaterieel erfgoed studenten en gemeenschappen verbindt

Een inspirerende terugblik op een week vol samenwerking en cultuuruitwisseling

Immaterieel erfgoed (her)kennen in een stedelijk gebied. Hoe doe je dat precies? Om die vraag te bantwoorden, reisden Lukas Eleuwarin en Sherlien Sanches, beide werkzaam bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) binnen het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking, naar Depok, Indonesië. Hun missie: onderzoeken welk immaterieel erfgoed aanwezig is in Depok Lama.

Depok foto 1

Samen met studenten van de afdeling Architectuur van de Universiteit van Indonesië – gastheer én uitvoerder van dit bijzondere bezoek – verkenden ze hoe immaterieel erfgoed in kaart kan worden gebracht. De studenten kregen praktische handvatten om erfgoed in hun eigen omgeving te herkennen en inventariseren.

De workshop, getiteld Mapping the Intangible, werd geleid door prof. Kemas Ridwan Kurniawan (Universitas Indonesia). Ook andere experts namen deel, waaronder Punto Wijayanto (Trisakti Universiteit), Vera Dian Damayanti (IPB Universiteit), Peter Timmer en Jacqueline Rosbergen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), en Hasti Tarekat (Heritage Hands-on). Het programma omvatte lezingen, discussies, groepsopdrachten, veldonderzoek en een afsluitende tentoonstelling. Locaties varieerden van cafés en studio’s tot het stadhuis van Depok.

Tijdens de slotbijeenkomst op 15 november presenteerden deelnemers hun bevindingen in het stadhuis van Depok. Onder de sprekers waren vertegenwoordigers van de gemeente Depok, de Nederlandse ambassade en Indonesische universiteiten. Dit bezoek markeerde een belangrijke stap richting duurzame samenwerking tussen Indonesië en Nederland op het gebied van immaterieel erfgoed.

Lukas Eleuwarin blikt enthousiast terug:

"We hebben veel geleerd over wat er leeft aan materieel en immaterieel erfgoed in Depok Lama. Met onze expertise hebben we de studenten praktische tools meegegeven, gebaseerd op de vijf UNESCO-domeinen en een bottom-up benadering. Het was bijzonder om te zien hoe de studenten en lokale gemeenschappen hun stem konden laten horen richting beleidsmakers en de overheid. De emotionele afsluiting onderstreepte het succes van deze week, en we hebben inmiddels al verzoeken ontvangen om onze methodiek in andere delen van Indonesië toe te passen."

depok foto 2

Expert team, vlnr: Sherlien Sanches van KIEN, Vera Dian Damayanti van de afdeling Landschapsarchitectuur van de IPB Universiteit, Hasti Tarekat van Heritage Hands-on, en Lukas Eleuwarin van KIEN.

Meer weten over onze internationale erfgoedsamenwerking?

KIEN is een van de partners in het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking. In dit programma werken verschillende partijen, waaronder KIEN, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en DutchCulture, samen om internationale samenwerking tussen erfgoedgemeenschappen en professionals te versterken. Eleuwarin en Sanches hebben binnen KIEN de taak om, ook op het gebied van immaterieel erfgoed, deze internationale samenwerkingen op te zetten en te verstevigen.

Bij KIEN richten we ons specifiek op het bouwen van sterke netwerken en duurzame relaties met erfgoedgemeenschappen in Nederland, Suriname, India en Indonesië. We stimuleren kennisuitwisseling en samenwerking in erfgoedprojecten, ondersteund door lokale partners.

Lees hier meer over hoe KIEN invulling geeft aan het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking. Heb jij projecten of ideeën die binnen dit programma passen? Laat het ons weten! Neem gerust contact op via info@immaterieelerfgoed.nl.

Alle rechten voorbehouden