HOERA, gefeliciteerd!

'Wie wil er allemaal beschuit met muisjes?'

Na de geboorte komt er veel bezoek en om te vieren dat er een baby is geboren, trakteert men beschuit met muisjes. Het aanbieden van beschuit met muisjes - een zoet anijsbeleg op een vezelrijke bodem - is een eeuwenoude Nederlandse traditie. Het symboliseert de geboorte van een kind en het bezoek wordt zo in de gelegenheid gesteld om nieuwe wonder te bekijken.

Beoefenaars en betrokkenen zijn ouders van pasgeboren kinderen met familie en vrienden, zoals grootouders, broers en zussen, buren, kennissen, naasten en overige kraambezoekers.

Beschuit-met-muisjes-traditie

Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk dat de moeder en de kraamvisite getrakteerd werden. In het verleden was een geboorte niet geheel ongevaarlijk. Een voorspoedig verlopen geboorte werd dan ook gevierd met de hele buurt en betrokken. Het werd dan ook gevierd met kraameten. Vrij snel na de geboorte stroomde het kraambezoek binnen. De kinderen uit de buurt werden getrakteerd op lekkernijen die het nieuwe kindje had meegebracht.

Het is niet precies te achterhalen hoe beschuit met muisjes is ontstaan. Beschuit werd in het verleden alleen als lekkernij bij feestelijke gelegenheden gegeten. Het was een luxe product alleen voor de rijken weggelegd. Voor minder rijken was er besuikerd wittebrood. Aan de anijszaadjes en anijsolie van muisjes werd in het verleden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Anijs werd gebruikt bij de bereikt van drank- en geneesmiddelen. Zo vertelde de baker kraamvrouwen dat ze anijs goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Rond de 17e eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat kwade geesten bestreed en bevorderend was om de baarmoeder terug te brengen in de oorspronkelijke grootte.

De veelal gegeten muisjes van koninklijke leverancier De Ruijter komen uit 1860 en het beschuit van Bolletje werd in de jaren 20 van de vorige eeuw het specialisme van Zoon Bernard.

Weetje:

Aanvankelijk waren de muisjes roze bij de komst van een meisje en wit bij een jongen, de roze muisjes werden al in 1860 gebruikt. Tegenwoordig zijn de muisjes roze/wit bij de geboorte van een meisje en blauw/wit bij een jongen, na de introductie van de blauw met witte muisjes in 1994. Denk jij dat de traditie van beschuit met muisjes zich zal aanpassen in de toekomst?

Bronnen:

- achterkant verpakking beschuit merk De Ruijters