Beschrijving

Quilten is een oude techniek (Romeinen) waarbij drie lagen stof d.m.v. een draad met elkaar verbonden worden. Hierdoor ontstaat een stevige, vaak isolerende laag stof die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden., variërend van beddenspreien tot ( beschermende) kleding.

Er bestaan heel veel verschillende soorten quilts. Deze hebben met elkaar gemeen dat ze zijn gemaakt van textiel en dat ze bestaan uit een bovenlaag (een top), een tussenlaag (de vulling) en een onderlaag (de backing). De lagen worden aan elkaar vastgemaakt door middel van quilten (doorstikken, met de hand of met de naaimachine).

Quilten is zoveel meer dan alleen lapjes aan elkaar naaien. Het is een activiteit die diep verweven is met sociale interactie en gemeenschapsvorming. Quilten brengt mensen samen. Of het nu gaat om georganiseerde bijeenkomsten of informele bijeenkomsten. Het proces van samen quilten biedt een gelegenheid om met anderen te communiceren. Tijdens het quilten worden verhalen uitgewisseld, ervaringen gedeeld en ontstaat een gevoel van gemeenschap.

Quilten is een ambacht dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. In quiltkringen en -groepen is het gebruikelijk dat ervaren quilters hun kennis en technieken delen met nieuwelingen. Dit wederzijds leren en onderwijzen verrijkt de vaardigheden van alle betrokkenen en zorgt voor een continuïteit van tradities en innovaties binnen het ambacht.

Binnen de wereld van quilten bestaat een sterke cultuur van wederzijdse ondersteuning. Of het nu gaat om het bieden van advies bij een moeilijk patroon, helpen bij het oplossen van problemen, of gewoon het bieden van morele steun tijdens het werk, quilters staan klaar om elkaar te helpen. Deze ondersteuning gaat vaak verder dan quilten alleen en kan leiden tot een breder netwerk van emotionele en praktische steun in het dagelijks leven.

Quilten bevordert een omgeving waarin ieders bijdragen worden gewaardeerd. Elk stukje stof, elke steek en elk patroon draagt bij aan het eindproduct. Quilters erkennen en waarderen elkaars werk en inspanningen.

In essentie is quilten niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een manier om sociale banden te versterken, kennis te delen en een ondersteunende gemeenschap op te bouwen. Het creëert een omgeving waarin mensen samenkomen, van elkaar leren, elkaar ondersteunen, en gezamenlijke doelen bereiken, wat leidt tot diepgaande waardering en hechte vriendschappen.

Het ambacht van het quilten wordt vandaag de dag nog door veel mensen beoefend. Het Quiltersgilde is de grootste textiel vereniging van Nederland met een groot netwerk in Europa. In 1983 werd het Nederlandse Quiltersgilde opgericht. Het gilde is georganiseerd in over het land verdeelde regio’s, die zelf ook activiteiten organiseren.

Quiltersgilde
Diemen