De 'Riviervisserij' wordt kleinschalig uitgeoefend in het Rijn- en Maassysteem en maakt formeel deel uit van de 'Binnenvisserij'. Bij het vissen maakt men gebruik van een schip en bijboot voorzien van 'bun' of 'beun'. Dit is een compartiment in het vaartuig dat via vele kleine gaten direct in verbinding staat met het rivierwater waardoor de vis levend kan worden bewaard. De vissers verblijven gedurende de werkweek, dag en nacht op het schip en er wordt alleen gevist in gebieden waar de vissers 'visrechthebbende' zijn op grond van een overeenkomst of waar ze beschikken over oude zakelijke visrechten. Door de wateren naar draagkracht te bevissen en vervolgens verder te varen, wordt het natuurlijk evenwicht van de visstand in stand gehouden waardoor het viswaterareaal duurzaam benut wordt. Naast de visserij op consumptievis en pootvis behoren de projecten in het kader van onderzoek en herstel van de visstand tot de werkzaamheden van de vissers.
In de periode van november tot april wordt met ‘staand want’ gevist op consumptievis, met name snoekbaars, baars, snoek, brasem en voorn. Het net staat daarbij loodrecht op de bodem zodat de (schub)vis ertegenaan zwemt en met de kieuwen in de mazen van het net blijft steken. De afzet van de vis geschiedt via de visafslag IJmuiden, IJsselmeerafslag Urk en bij lokale afnemers.
Omdat door een lage temperatuur de aantasting van gevangen vis aanzienlijk kleiner is vindt in deze periode tevens de visserij op pootvis plaats waarbij de vangsten elders weer worden uitgezet ten behoeve van projecten voor herstel van de visstand. Daarnaast verrichten de vissers in deze periode ook opdrachten voor 'afvissing'. Dit betekent het wegvangen van het visbestand in een water, wat een vereiste is als een waterbeheerder zoals Rijkswaterstaat er water- of kunstwerken renoveert of aanlegt.
Van april tot november vindt de fuikenvisserij plaats. De opdracht of het beoogd resultaat bepaalt het gebruik van de uiteenlopende soorten, materialen, maaswijdtes en groottes van de fuiken. De vis- en zalmfuiken worden ingezet voor de registratie en meting van vissoorten in opdracht van Imares Wageningen UR. Daarnaast wordt voor het project 'Paling over de Dijk' geslachtsrijpe aal vóór waterkrachtcentrales en gemaalwerken gevangen en stroomafwaarts achter die barrières weer uitgezet om de aal zonder verdere belemmeringen naar de Sargassozee te laten trekken om te paaien
De visserijkundige werkzaamheden voor onderzoek en herstel vinden het jaarrond plaats.