KIEN en OPEN: Samen Verder

Erfgoedparticipatiecoaches

Momenteel zijn er in alle provincies erfgoedparticipatiecoaches actief. Hun werkzaamheden komen voort uit het FARO Verdrag dat Nederland begin 2024 getekend heeft. Bij het FARO Verdrag staat de participatie van burgers bij erfgoed centraal en hier is een grote overlap met het UNESCO Verdrag voor Immaterieel Erfgoed. Vanuit de doelstellingen vanuit beide verdragen gedacht, ligt een samenwerking tussen KIEN en OPEN voor de hand.

Toegankelijkheid

Naast dat de samenwerking bijdraagt aan het bedienen van de grote groep beoefenaars van immaterieel erfgoed, is de samenwerking ook van belang omdat KIEN een landelijke organisatie is. De erfgoedparticipatiecoaches zijn echter over het hele land verspreid en zijn daardoor meer bekend met de regio, waardoor de stap om ze te benaderen naar verwachting kleiner zal zijn. Hierdoor hoopt het project bij te dragen aan de toegankelijkheid van ondersteuning in borging. De komende jaren zullen de coaches ook werken aan een eigen provinciaal netwerk van immaterieel erfgoed beoefenaars. Het idee is dat gemeenschappen zo zichtbaarder worden voor de coaches, en zij hen kunnen benaderen (en vice versa) als er vragen/knelpunten zijn bij de borging van het erfgoed. Uiteraard kan er ook altijd met KIEN worden gespard, maar het eerste aanspreekpunt is de lokale erfgoedcoach.

Kennisdeling

Daarnaast biedt de samenwerking met de coaches de kans om activiteiten die KIEN ten behoeve van de borging aanbiedt ook provinciaal en daarmee dichter bij huis van beoefenaars aan te bieden. Tenslotte wordt een groot aantal relevante documenten van KIEN over immaterieel erfgoed en educatie, samen met een selectie van relevante documenten van de OPEN websites, gedeeld zodat de informatie over immaterieel erfgoed beter vindbaar wordt en landelijk beter op elkaar afgestemd raakt.