Erfgoedinstelling in Zeeland
In Zeeland kun je met vragen over (immaterieel) erfgoed terecht bij Erfgoed Zeeland. Zij zijn het aanspreekpunt en kenniscentrum voor iedereen die in Zeeland met erfgoed werkt, zoals erfgoedbeheerders, professionals, vrijwilligers en onderwijsgevenden. Ze geven samen met de samenleving betekenis aan erfgoed en zorgen ervoor dat het erfgoed beschermd, gebruikt en beleefd wordt. De ongeveer 35 medewerkers richten zich onder andere op het digitaal toegankelijk maken van erfgoed, publieksactiviteiten en educatie. Hun focus ligt bij erfgoededucatie, musea en immaterieel erfgoed. Ze verbinden mensen en organisaties en zorgen voor een duurzame aanpak van erfgoed.
Maak kennis met de erfgoedcoach van Zeeland: Mandy Moreau
Net als andere provinciale erfgoedinstellingen in Nederland, heeft Erfgoed Zeeland een speciale 'erfgoedcoach'. Dit is het centrale aanspreekpunt voor al je vragen of ideeën over (immaterieel) erfgoed. In Zeeland vervult Mandy Moreau deze rol.
"Als adviseur erfgoed en participatiecoach bij Erfgoed Zeeland ondersteun ik gemeenschappen bij het behoud en de toegankelijkheid van ons cultureel erfgoed. Ik werk aan projecten die de verbinding tussen mensen en hun erfgoed versterken, met speciale aandacht voor participatie, publieksbereik en duurzame erfgoedzorg."
Als tip voor iedereen die (immaterieel) erfgoed in Zeeland beter wilt leren kennen, raadt Mandy de website Zeeuwse Ankers aan, die bomvol staat met verhalen over immaterieel erfgoed, zoals dit verhaal over krulbollen, over Sinoutskerke en Baarsdorp, en over ringrijden in Zeeland.
Contactgegevens erfgoedcoach Zeeland
Je kunt Mandy Moreau bereiken per mail a.moreau@erfgoedzeeland.nl of telefonisch via +31 (0)118 670 876 of +31 (0)6 28 51 40 45.
Immaterieel erfgoed in Zeeland: wist je dat...
In Zeeland worden op Zuid-Beveland wedstrijden van de Wemeldingse ringrijdersvereniging vaak afgesloten met ‘stoeltjesrijden’, de stoelendans te paard. Stopt de muziek, dan stijgen de rijders snel af en gaan op een stoel zitten. En er is natuurlijk altijd één stoel te weinig!
Krulbollen een belangrijke volkssport in Zeeuws-Vlaanderen is? Een van de tien geboden van het krulbollen, een belangrijke volkssport in Zeeuws-Vlaanderen zou zijn: ‘Boven alles bemin uw bolle, speel niet voor het geld maar voor de lolle.'
Een bijzondere Zeeuwse traditie plaatsvindt in de maanden februari en maart? Dan wordt er in zes dorpen op Schouwen-Duiveland strao gereden. Bij dit gebruik worden de voeten van prachtig versierde paarden in zee gewassen. Als toeristen op zoek zijn naar typisch Nederlands immaterieel erfgoed, kunnen ze goed terecht in Zeeland: we hebben veel molenaars en zelfs een originele machinale klompenmakerij!
Andere relevante linkjes en websites over immaterieel erfgoed in Flevoland
- Website van Erfgoed Zeeland
- Immaterieel erfgoed in Zeeland (op de website van Erfgoed Zeeland)