Binnen de Demoscene is een demo (afkorting van demonstratie) een computerprogramma dat visuele effecten en muziek laat zien. Alle effecten worden door de computer ‘live’ berekend en is daarmee dus niet te vergelijken met het afspelen van een videobestand. De uitdaging voor een demo kan kunstmatig opgelegd zijn door de demo te maken met bijvoorbeeld een beperkte hoeveelheid programmatuur of op specifieke (oude) hardware.
Een demo kan gemaakt zijn door één persoon of een demogroep. Een demogroep is een groep mensen met ieder een eigen specialisatie, zoals grafisch ontwerp, muziek en/of programmeren. Deze personen of groepen gebruiken vrijwel altijd een bijnaam. De beoefenaar die actief betrokken is bij het maken van demo’s of aanverwante zaken wordt een ‘scener’ genoemd. De motivatie voor het maken van een demo is vanuit een eigen intrinsieke interesse en technische uitdaging, bijvoorbeeld kijken of iets lukt, het leren programmeren van specifieke oude hardware of de beperkte hoeveelheid instructies of geheugen van een computer.
Sceners willen graag hun gemaakte demo’s aan elkaar laten zien, wat over het algemeen gebeurt tijdens een demoparty, een fysieke bijeenkomst die meestal tijdens een weekend plaatsvindt. Om deel te kunnen nemen moet een demo nog niet eerder verspreid of getoond zijn en moet de demo in een van de categorieën vallen die door de organisatie van de demoparty worden aangeboden. Nadat alle ingeleverde demo’s op een groot scherm zijn gepresenteerd kennen de bezoekers punten toe aan alle demo’s. De organisatoren sluiten na verloop van tijd dit stemproces af waarna de einduitslag bekend gemaakt wordt.
Iedereen kan een demo insturen om deel te nemen met een demoparty, er zijn geen minimale ervaringseisen of andere eisen. Meedoen is hierin belangrijker dan winnen. Alle uitslagen van een demoparty worden verzameld in een tekstbestand en onder de naam ‘results.txt’ gepubliceerd.