Bevloeien van grasland is een landbouwtechniek, waarbij graslanden kunstmatig door stromend water bemest worden met kalk en mineralen uit rivieren, beken en bronnen. Met behulp van de kleinste hoogteverschillen en een ingenieus systeem van sloten en sluizen vloeit het water over de weiden, waardoor een rijk graslandschap ontstaat. Het doel is de grasgroei te stimuleren om uiteindelijk zoveel mogelijk kwalitatief goed gras/hooi te kunnen oogsten.
In Nederland wordt dit nog in twee gebieden gedaan: op de 'Pelterheggen' in Noord Brabant en op 'het Lankheet' in Twente. De onderhoudshandelingen aan het systeem worden in een jaarritme uitgevoerd waarbij het water voortdurend in beweging blijft.
Er zijn verschillende bewateringsschema's voor de winter, het voorjaar en de vroege zomer. Heel interessant wordt het als er vanwege weercondities (i.v.m. te veel of te weinig water) nauw samengewerkt moet worden met de lokale recreatievaart, watermolens, de belangen van agrariërs of het waterschap. Dan moeten schema's worden aangepast. Deze worden besproken en bediscussieerd. Samenhang is een kernbegrip van het bevloeien.
Als de grasgroei op gang is gekomen worden de vloeivelden gemaaid. Dit wordt heel zorgvuldig gedaan, met speciaal uitgeruste machines om schades als insporing en bodemverdichting te voorkomen. Het maaiwerk is specialistisch werk door de kleine oppervlakten per veld, met lastige hoeken, hoogteverschillen en de weinige draai- en keer mogelijkheden. Het deskundig maaien oftewel oogsten van bloemrijk grasland is eveneens belangrijk voor het slagen van de graslandbevloeiing. Op 'het Lankheet' wordt dit uitgevoerd door een SKAL gecertificeerde melkveebedrijf dat er koeien mee voert. Op de Pelterheggen wordt er gemaaid in eigen beheer.