Voor het melkbusschieten boren de schutters een gaatje in de bodem van een melkbus, wat nodig is voor de ontsteking. De melkbus wordt geladen met carbid en water, waarna het deksel in de opening geplaatst wordt. Het deksel wordt verzwaard met een grote zware natte lap stof, van bijvoorbeeld een oude spijkerbroek, welke stevig aan het handvat van het deksel bevestigd wordt.
Daarna wordt de melkbus op de grond op de zijkant gelegd en gaat de schutter er bovenop zitten. Hij of zij plaatst voor stabiliteit en tegen de eventuele terugslag de voeten met de hakken tegen de bodem en controleert of de schietrichting vrij en veilig is. Daarna steekt de schutter de melkbus af door een aansteker te ontsteken bij het gaatje in de bodem. Er wordt met elkaar afgesproken om tegelijk of om de beurt te vuren.
In totaal zijn er in Kampen circa 55 schietlocaties vastgesteld, waarbij de omvang varieert in grootte. Ze variëren voor groepen van 5 tot 100 personen. De locaties bevinden zich voornamelijk binnen de bebouwde kom van de gemeente en meestal op straten en wegen tussen de bebouwing.
Op oudejaarsdag wordt door de gehele gemeente Kampen van ’s morgens vroeg tot in de nacht met de melkbus geschoten.
De Kamper wijk Brunnepe, waar het melkbusschieten is ontstaan, heeft een speciale status. Hier mag men, op een aantal vastgestelde locaties, reeds na de kerstdagen in de avonduren schieten.
Het melkbusschieten is een sociaal gebeuren waarbij de schutters meestal bestaan uit vriendengroepen en families die niet zelden met elkaar gecombineerd zijn. Het is hierbij gebruikelijk om elkaar gedurende de dag op te zoeken bij de diverse locaties.
Tijdens de evaluatie wordt de Koperen melkbus uitgereikt. Deze heeft als doel de bewustwording en verantwoordelijkheid van de schutters te vergroten en lokale goede doelen te ondersteunen. De wisselbokaal kan uitgereikt worden voor verschillende zaken, zoals schoonheid, goede organisatie, veiligheid et cetera. De bijbehorende cheque moet volledig besteed worden aan een lokaal goed doel. Daarnaast reikt het schuttersgilde om de jeugd te stimuleren ook een prijs uit voor de mooist versierde melkbus voor jongeren tot 12 jaar.