Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

 

Zoeken met een metaaldetector is een fantastische hobby, je ben lekker in beweging en komt tot rust in de buitenlucht. Daarnaast is metaaldetectie een combinatie van avontuur en geschiedenis, waarmee je in direct contact komt met het verleden. Want wanneer komt die mooie piep en zal het een mooi oud muntje opleveren? Het is echter ook een hobby die veel voorbereiding en inspanning vergt en waarvoor regels geldt: zoals niet zoeken zonder toestemming van de grondeigenaar. 

Metaaldetectie leert je goed te ontspannen, want geduld is een schone zaak. Het mooie van metaaldetectie is namelijk dat er veel vondsten te vinden zijn in de Nederlandse bodem, maar je moet er wel net overheen lopen. Soms vind je alleen maar ijzer of aluminium. Dan is de blijdschap extra groot als je uiteindelijk toch net dat ene muntje of een mooie gesp vindt. Daarna begint de volgende stap: de vondsten netjes reinigen, conserveren, onderzoeken, determineren en netjes melden en registeren bij het landelijke meldpunt voor bodemvondsten Portable Antiquities of the Netherlands Antiqities (PAN). 

Het mooie van metaaldetectie is, dat jij de eerste bent die dit muntje of deze knoop of gesp na al die jaren weer in handen mag hebben en kunt bewonderen. Het brengt veel mensen in direct contact met het erfgoed en de achterliggende verhalen, vaak in de eigen woonomgeving. 

Nederland kent binnen Europa een ander beleid als het gaat om het gebruik van de metaaldetector door hobbyisten en amateurarcheologen. Omdat het metaaldetectorgebruik al ruim een halve eeuw is ingeburgerd en omdat archeologen doorgaans de bovenste 30 cm van bovengrond (de bouwvoor) niet onderzoeken, is via de Erfgoedwet het zoeken met een metaaldetector in deze bovengrond toegestaan. De detectorzoekers leveren via hun vondsten en meldingen óók een belangrijke bijdrage aan het in kaart brengen van de geschiedenis van Nederland. Detectorzoekers werken hierin ook vaak nauw samen met professioneel werkzame archeologen. 

Metaaldetectie wordt sinds 1970 in Nederland als hobby uitgevoerd. Sindsdien wordt deze hobby actief uitgevoerd door een groep van naar schatting 3000 tot 7000 mensen. De liefde en het plezier worden door detectoristen overgedragen op hun kinderen en kleinkinderen. Sommigen hopen objecten uit het verleden te vinden zoals munten, gespen, kledingspelden of sleutels. Anderen zoeken juist op stranden naar verloren sieraden en geld. Metaaldetectie wordt zowel in groepsverband als individueel uitgevoerd. Naast de DDA Nederlandse vereniging voor metaaldetectie (met circa 1600 leden), zijn er verschillende groepen die zich in de regio en op Facebook hebben verenigd en regelmatig een zoekdag organiseren waarbij de gemeenschapszin en het delen van kennis en ervaring een belangrijk onderdeel vormt. 

Contact

DDA Nederlandse vereniging voor metaaldetectie
Hooglanderveen
Nederland