Wij de bewoners van het Floradorp zijn in december sinds in ieder geval 1951 druk bezig met ons Oudejaarsvuur. Het gehele jaar door zijn er besprekingen met het stadsdeel, de brandweer, justitie en de buurtbewoners. Zodra alles doorbesproken is komt het dorp in actie en gaan wij rond bellen/jagen op hout en kerstbomen. Het hele dorp levert zijn kerstboom en/of hout achter het dorp op het voetbalveld af. Vervolgens gaat een groot deel van het dorp erop uit met busjes en vrachtwagens om de gewenste aantallen te krijgen voor onze berg.
De laatste week van december is een week van eendracht, samenhorigheid en teamwork. Het is een week waarin de brandstapel wordt opgebouwd, aangestoken en 24/7 de waak wordt gehouden opdat het vuur onze harten verwarmd met de jaarwisseling. Het dorp bestaande uit mensen van alle rangen, standen en leeftijden werken samen om dit te bewerkstelligen. De één smeert brood, de ander maakt soep, de ander waakt snachts over onze berg en de ene staat er sochtends weer fris bij om verder te bouwen. De traditie brengt dat elk jaar het gehele dorp met een doel bij elkaar komt. De volwassenen die bouwen en waken zijn gedurende het gehele proces bezig met binding tussen jong en oud. De jongste leveren bomen aan uit de hele buurt, slepen met hout, rijden mee op de bussen en wagens om hout en bomen te halen en adviseren ons of wij de berg wel goed opbouwen. Deze werkzaamheden worden allemaal onder het genot van wat versnaperingen uitgevoerd. De ouderen die hun strepen vroeger verdiend hebben zijn altijd druk met het zorgen voor eten en drinken, maar leveren daarnaast ook advies. Sommigen van de ouderen kunnen het bouwen namelijk nog niet laten staan en staan soms met hun 60 jarige leeftijd nog op de berg.
Een paar minuten voor de jaarwisseling ontsteken wij de berg zodat deze om 00:00 aan alle kanten mooi opbrandt. Vervolgens komt het hele dorp naar de berg om elkaar de beste wensen te geven en samen dit feest te vieren op het muziek van onze eigen dorps dj.
In het dorp respecteren en waarderen we elkaar. Wij verbinden en geven met veel liefde het vuur in ons hart door aan de volgende generatie. Dit gevoel van vreugde, samenhorigheid en het hele proces is wat wij ons Oudejaarsvuur noemen, en dit immaterieel erfgoed zouden wij willen behouden, koesteren en laten groeien opdat allen verwarmd mogen worden door onze berg.