In Wikiwijs komt lesmateriaal samen in een voor docenten doorzoekbare site. De website heeft een specifieke erfgoedpagina, met lesmateriaal over (immaterieel) erfgoed dat gemaakt is door diverse erfgoedinstellingen, musea en docenten. Bekijk hier de themapagina ‘Erfgoedlesmateriaal voor PO en VO’, en de subcategorie ‘Tradities’. Op de site maak je zelf online lesmateriaal of deel je de link naar jouw bestaande online materiaal om dit vindbaarder te maken.
Lessen delen of maken: zo ga je te werk
Upload jouw materiaal aan de hand van deze handleiding of maak nieuw online lesmateriaal via deze link.
Bij het uploaden van bestaand materiaal volg je vijf stappen. Hieronder zijn ze kort samengevat. Lees voor uitgebreide informatie vooral de hele handleiding door.
- Je maakt een account aan en logt in. Bij deze stap maak je een Entree account aan en ga je vervolgens naar Wikiwijs.nl. Hier klik je op ‘deel een bestand of link’ om in te loggen en je mailadres te koppelen.
- Je registreert je bestaande lesmateriaal. Na stap 1 kom je in de omgeving van ‘Edurep Delen’, met de knop ‘klik hier om lesmateriaal toe te voegen'. Hierna kun je een bestand of een link toevoegen. Wil je meerdere bestanden delen, maak hier dan eerste een .zip-bestand van.
- Je vult meta-data in die docenten helpen bij het zoeken zoals trefwoorden, leerniveaus en soort leermateriaal. Deze metadata maken jouw lesmateriaal dus vindbaar. Je kunt hierbij het overzicht ‘specifieke erfgoed metadata’ gebruiken. Ook vul je extra informatie in, bijvoorbeeld over de doelgroep, taal en eventuele kosten.
- Tenslotte publiceer je het lesmateriaal door te klikken op ‘ik ben klaar, opslaan’ en ‘leermateriaal opslaan’.
Bij het maken van nieuw lesmateriaal online moet je net als bij het uploaden van materiaal eerst een Entree account aanmaken. Vervolgens ga je naar www.wikiwijs.nl en klik je op ‘maak een les’.
Meer over lesmateriaal digitaal zichtbaar en vindbaar maken
Wil je nog meer weten over verschillende manieren om digitaal lesmateriaal digitaal zichtbaar en vindbaar te maken voor scholen? Bekijk dan ook de publicatie en video van Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) over dit thema.
Juni 2022