In 2023 vroeg Tojo, één van de auteurs van dit essay, om Marrondans, muziek en mondelinge tradities op te nemen in het netwerk van KIEN. Deze aanvraag kwam terecht bij de andere auteur, Van den Akker, bij wie deze aanvraag aanvankelijk gevoelens van ongemak opriep. Vanuit Van den Akker's perspectief leek de tekst koloniale taal en ideeën van witte dominantie en onderdrukking te weerspiegelen. Dit ongemak leidde tot een dialoog tussen Tojo en Van den Akker waarin ze samen op onderzoek gingen.
Dit leidde tot een intensieve dialoog tussen de twee. In het essay vertellen zij hoe deze uitwisseling hen inspireerde tot een breder onderzoek naar zelfrepresentatie, stigmatisering en koloniale erfenissen die nog altijd moderne sociale relaties beïnvloeden, zoals racisme en colorisme.
Tojo en Van den Akker concludeerden dat ware dekolonisatie begint op het meest persoonlijke niveau: in ontmoetingen waar luisteren, wederzijds respect en een gezamenlijke weg vinden belangrijker zijn dan directe resultaten.
Klik hier om het artikel te lezen (pdf). Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Volkskunde (125e jaargang, 2024, tweede editie).