Holi Phagwa is een feestdag op de eerste dag na de volle maan van de Hindoe maand Chaitre waarop Hindoes het nieuwe jaar inluiden. Tijdens het feest wenst men elkaar daarom ‘Subh Holi’, gelukkig nieuwjaar. Eén dag voor de viering van Holi wordt de Holika, een brandstapel, gereed gemaakt, de pandit (priester) bepaalt op welk uur dat precies gebeurt. Deelnemers aan het feest dansen en zingen chautaal (traditionele zang). Tijdens het Holifeest werpen de mensen elkaar bontgekleurd poeder toe, waarmee ze elkaar bepoederen. Omdat iedereen gekleurd is door het poeder verdwijnen de verschillen tussen religie of afkomst. Maatschappelijke grenzen tussen sociale lagen, jong en oud, rijk of arm, vallen weg. Deze ene dag zijn alle mensen gelijk. Culturele rijkdom, vreugde, wederzijds respect en tolerantie maken het Holifeest voor de deelnemers elk jaar onvergetelijk.
Holi is een verzamelnaam voor een aantal activiteiten:
- Vasant Panchemie, het culturele startsein. In Nederland wordt door een djadmaan een Rearh-plant gekocht. De djadmaan committeert zich om 40 dagen lang voor het plantje te zorgen en het plantje mee te nemen naar de Holika Dahan. Gedurende deze periode leeft de djadmaan vegetarisch, uit respect voor mens, natuur en dier.
- Holika Dahan: Dit is de dag dat een hooistapel in brand wordt gestoken, als teken dat het goede het kwade overwint. Hindoestanen en sympathisanten van Holi komen bijeen om de inzegening volgens de Hindoegeschriften te vieren.
- Dhoer Urawe: De as van de hooistapel wordt de dag na een inzegening door een pandit omhoog gegooid waarna het Holifeest beginnen.
- Holifeest (Holi Phagwa) en Holi-optocht: Het feest wordt voorafgegaan door een praalwagen met muziek en een lange stoet met mensen die Holi vieren.
- Bhurwa Mangar: Rituelen en gebruiken die van belang zijn bij Holi worden bewust met elkaar besproken evenals wat er volgend jaar gedaan kan worden.
- Chautraal, elk onderdeel wordt gekenmerkt door muziek, dans en zang.