Beschrijving

Zoals vaste klanten regelmatig zeggen: "Zonder kersen eten in de kersenboomgaard is het geen zomer.".

Kersen eten is een traditie die al vele jaren teruggaat in Nederland. Op 4 mei 1904 werd de ‘Veilingvereniging Geldermalsen en Omstreken' opgericht, vanaf dat moment wordt er commercieel gehandeld in kersen en ontstaan de bekende kersenboomgaarden.

Vroeger kwamen er families en gezinnen ‘kersen eten’; grote doos met kersen op tafel en met z'n allen eten en kersenpitten spugen, wie komt er het verst? Ook waren er dansavonden waarop veel mensen hun levenspartner hebben gevonden.

De kersentijd duurt van einde mei tot en met eind augustus. In deze periode komen vele bezoekers langs als ze het bord “kersen “ al langs de weg zien staan. Kersen eten is een uitje waar ouders even tot rust kunnen komen en genieten van de kersen met een bijbehorend kersengebak, -biertje of - wijntje. Ze komen aan bij de boomgaard en maken een praatje met de medewerker in de kraam die in de boomgaard staat. Praten over welke soorten kersen er zijn, maar ook de dag doornemen is een dagelijks terugkerend gesprek en daarna schuiven ze aan bij de tafels en stoelen die daar beschikbaar zijn om de gekochte kersen te gaan eten. Er zijn vaak speeltoestellen voor kinderen en ander vermaak, zodat de ouders ook tijd hebben om hier van te genieten.

Oudere mensen gebruiken het veelal als pauzemoment tussendoor op de fiets, genietend van de kersen, rust van de natuur en jeugdsentiment. Mooie zomeravonden zijn de avonden waarop het terras vol zit met mensen die van de ruimte en natuur houden, tot zonsondergang. Het verbindt mensen, in de boomgaarden komen verschillende culturen samen in goede harmonie.

Er wordt regelmatig gezegd: “Wij hebben een kersenboom in de tuin, maar komen bij jou de kersen kopen en eten.

De traditie van kersen eten in de boomgaard is volgens degene die in de boomgaard langskomen een traditie die nog honderden jaren zo door mag gaan en, zoals voorgaande jaren, zich aanpast aan de tijd.

Oosterom kersen
Harmelen