Jacqueline Jimmink

Kenniscentrum Handgraveren Nederland op Texel

Vogelenzang, 19
Den Burg

Jacqueline Jimmink

In 2024 is het leven gegeven aan Kenniscentrum Handgraveren Nederland door initiatiefnemer Jacqueline Jimmink, erfgoedondernemer, cultuurcoordinator en meestergraveur MNGG, lid van het Nederlands Gilde van Goudsmeden.

Betrokkenheid

Sinds 1988 zet JMJ Handgraveerpraktijk van Jacqueline Jimmink op Texel zich in voor het behoud van het ambachtelijk vakmanschap handgraveren. Handgraveren is met uitsterven bedreigd. In 2024 geeft zij het leven aan Kenniscentrum Handgraveren Nederland waar zij al enkele jaren eerder is begonnen met het borgen van kennis. Jimmink ontwikkelt o.a. educatief lesmateriaal en opleidingen op innovatieve wijze en legt het vast in een digitale database als digitale bibliotheek. Dit om de kennis van het ambachtelijk en 'old school' handgraveren door te geven en nieuwe handgraveurs cq ambachtsbeoefenaars op te leiden in de traditie. Er worden diverse vakopleidingen, in modulaire vorm, in handgraveren aangeboden. Via workshops kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met het ambachtelijke vakmanschap. Voor leerlingen van basisscholen en middelbare onderwijs is het mogelijk, op projectbasis, een module creatieve metaalbewerking in het lesprogramma op te nemen, waarbij de kinderen gaan handgraveren, emailleren, koperslaan en metaal leren bewerken op ambachtelijke wijze.