Beschrijving

Al sinds 1785 staat op elke tweede dinsdag in september het aanschouwen en verhandelen van paarden en hun veulens in Rolde centraal. Bovenal is het dan écht feest in het dorp. Omdat Rolde bekend stond als handelscentrum, kwamen zelfs Groningse veehouders naar Rolde voor de aanschaf van jonge paarden en andere dieren. In de loop der jaren is de paardenmarkt uitgebreid met een warenmarkt en feestelijke activiteiten. Tegenwoordig is er vijf dagen feest in Rolde ook om daarmee de historische waarde van de Roldermarkt te versterken.

De Roldermarkt weerspiegelt een traditie die nog altijd wordt gevierd en beleefd. Niet in de laatste plaats door de Roldenaren zelf en inwoners uit omliggende plaatsen. De jaarmarkt heeft Rolde status gegeven en - misschien nog wel belangrijker - inkomsten gebracht. De Roldermarkt zoals we die nu kennen, is één van de nog slechts drie paardenmarkten die Drenthe rijk is. Nog steeds zijn de paardenmarkt en landbouwbeurs op de tweede dinsdag van september een jaarlijks terugkerend festijn. Ook bij de andere festiviteiten zijn paarden een belangrijk onderdeel van de planning.

De Roldermarkt feestweek is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een festijn en dorpsfeest voor iedereen, met evenementen zoals diverse kinderactiviteiten (trimloop, dikke bandenrace, kindermarkt, kindermeerkamp), sport- en spelmeerkamp, fietstocht, playbackshow, bedrijvenparade, taptoe, muziekavond, Roldermarktontbijt, fjordenkeuring, springconcours, Transdag (voor mensen met een verstandelijke beperking), ontmoetingsdag (voor ouderen), stratenconcours en op de Roldermarktdag zelf: de traditionele paardenmarkt, een paardenfestijn, de landbouw- en groenbeurs en goederenmarkt.

In een dorp als Rolde is de betrokkenheid van inwoners, ondernemers, bedrijven en verenigingen bij een festijn als de Roldermarkt groot. Dat is terug te zien aan de deelname van inwoners, de inzet van vrijwilligers, de profilering van verenigingen tijdens onze evenementen en de sponsoring door bedrijven. Samen zorgen we ervoor dat de Roldermarkt leeft, elk jaar opnieuw!

Ovvr
Rolde