Spekkedikken of nijjoarskoek’n worden op oudejaarsdag gebakken. Ze moeten geluk brengen aan degenen die ze eten. De ingrediënten zijn grof gemalen roggemeel met zemelen, plakjes spek en worst, suiker, stroop, anijs en kaneel. Ze worden tegenwoordig in een elektrisch wafelijzer gebakken.
Beschrijving
Beoefenaars en betrokkenen
Het bakken van spekkedikken deed men van oudsher op oudejaarsdag. Om het nieuwe jaar in te luiden werd er veel gedronken en gegeten. Bij dit eten vormden de spekkedikken een vast onderdeel. Het bakken werd door mannen gedaan in een zogenaamd nijjoarsiezer (nieuwjaarsijzer) boven een open vuur. Het ijzer werd door lokale smeden gemaakt en vaak cadeau gegeven bij een huwelijk.
Geschiedenis en ontwikkeling
Ongeveer vijfenzeventig vrijwilligers van de Stichting Onstwedder Gaarv’n verzorgen demonstraties en bakken traditiegetrouw aan het einde van ieder jaar circa tweeduizend spekkedikken, op bestelling als oudejaarslekkernij. De leden geven daarnaast ook op andere momenten demonstraties in het bakken. De leden bakken regelmatig in verzorgings- en verpleeghuizen, waar de bewoners blijk geven van herkenning.
Contact
Stichting Onstwedder Gaarv'nHardingstrat 28
9591 AB
Onstwedde
Groningen
Website