Met de herdenkingswandeltocht wordt stilgestaan bij de opofferingen van de geallieerde militairen tijdens de slag om Arnhem (17-26 sept. 1944). De tocht wordt jaarlijks op de eerste zaterdag van september gelopen.
Om aandacht te schenken aan de start van de herdenkingen wordt op de eerste maandag van juli een speciale boog geplaatst in Oosterbeek waarbij aandacht voor de Airborne wandeltocht wordt gevraagd en voor de daaropvolgende herdenkingen.
Wandelaars, zowel individueel, in groepen als in familieverband, kunnen kiezen uit vier wandelroutes. Elke route loopt langs historische locaties, waaronder de landingsterreinen (Wolfheze en Renkum) van de parachutisten en de zweefvliegtuigen, de opmarsroutes, de Airborne begraafplaats, de Oude Kerk en Museum Hartenstein (het Engelse Hoofdkwartier). Bij de officiële aanvang om 11.00 uur leggen Engelse en Poolse Airborne-veteranen als eerste een krans bij een klein monument. Op de routes staan, alleen op die dag, grote frames met foto's uit 1944 met toelichting. Op de begraafplaats is voor de wandelaars begeleiding door middel tekst en uitleg en een hand-out met verhalen over de gevallenen. Een bezoek aan de Airborne-begraafplaats is voor iedereen een gedragen en emotioneel moment tijdens de tocht.
De binnenkomst van alle wandelaars wordt omlijst door ca. 25 muziekkorpsen. Bij binnenkomst ontvangt iedereen een medaille.
Jongeren worden bij het historisch gedachtegoed van de Airborne wandeltocht betrokken door middel van een speciaal jeugdproject. Door vragen te beantwoorden, krijgen ze inzicht in de geschiedenis, op scholen worden tekeningen gemaakt met het thema Vrijheid, de maker/maakster van de mooiste inzending legt samen met de burgemeester een krans op 17 september. Nevenactiviteiten die georganiseerd worden, staan altijd in het teken van het gedachtegoed.