Het Netwerk Immaterieel Erfgoed laat de variëteit aan cultuuruitingen zien die erfgoedgemeenschappen, groepen of individuen zelf erkennen als immaterieel erfgoed. Dit immaterieel erfgoed is door henzelf in het Netwerk aangemeld. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van de beschrijving.

Beschrijving

Een anijskrol is een zacht wit broodje met daarin veel anijszaad. Het broodje wordt met de hand gevlochten tot een knoop. Het geldt in delen van Oost-Brabant als een streekproduct. De krol wordt gegeten met boter en speculaas en is vooral populair rond Sinterklaas.

De benaming anijskrol (‘krol’ in het Brabants dialect) is een verbastering van ‘krul’. Het verwijst naar de krul die ontstaat, wanneer het deeg geknoopt wordt. Aan deze handgevlochten krul is de echte anijskrol herkenbaar. De eerste krollen werden reeds in 1865 gebakken.

Contact

Oud Veghelaar
Helmond